Piece do restauracji

Narzędzia do gastronomii
Latem w każdym mieście i w każdej mniejszej lub większej miejscowości powstają stoiska z lodami, różnego rodzaju punkty, sklepy i budki. Każda taka ma firma potrzebuje natomiast odpowiednich maszyn. Jedną z takich maszyn jest maszyna do lodów włoskich.



Maszyna ta wcale nie jest duża. Ma specjalne dysze, przez które wychodzą gotowe lody oraz pojemnik, do którego powinno się wsypać mieszanki i wszystkie produkty do stworzenia lodów, a następnie włączyć urządzenie. Mieszanka w środku jest stale zamrożona, zatem po uzupełnieniu maszyna może przechowywać mieszankę przez cały dzień. Na koniec dnia wystarczy ją zwyczajnie dokładnie umyć. W gastronomii nie tylko i wyłącznie tej wakacyjnej wykorzystywane są także piece konwekcyjno parowe. W takich piecach piecze się produkty słodkie i wytrawne. Można w nich piec bułki, pizzę, tarty, chleby i sporo innych towarów. Piece mają różne wielkości, więc istnieje możliwość doboru konkretnego rozwiązania do wielkości firmy i jej potrzeb. W przypadku małej gastronomii stosuje się mini piece, a kiedy mowa o dużych restauracjach albo piekarniach, wykorzystanie mają ogromne przemysłowe urządzenie o ogromnej mocy. Takie piece mają też duże wsady, zatem w jednym momencie mogą upiec zdecydowanie więcej produktów. Obsługa tych urządzeń nie jest trudna i właściwie każdy może się tego nauczyć po niezbyt długim szkoleniu, które trwa zaledwie kilkanaście minut do maksymalnie kilku godzin. Pracowników obsługujących zarówno piece, jak i maszyny do lodów latem na pewno nie brakuje, bo wiele osób znajduje wtedy dodatkowe zatrudnienie.

Zobacz: piec konwekcyjno parowy hendi.