Właśnie z tego względu sporo sklepów czy również magazynów z żywnością wykorzystuje komory szokowego mrożenia. Dzięki nim możliwe jest zamrożenie sporej ilości jedzenia w relatywnie krótkim czasie. Gdy ktoś z nas jeszcze przenigdy nie słyszał o czymś takim jak mrożenie szokowe to warto mieć świadomość tego o tym, że forma ta pozwala na całkowite zamrożenie pożywienia w czas ie krótszym niż 270 minut. Dla porównania w klasycznych zamrażarkach czas potrzebny na zamrożenie pożywienia to czasami wręcz 600 minut. Jak zatem widać różnica jest w całości spora i to właśnie ona gwarantuje nam w każdej sytuacji świeże jedzenie w przemyśle spożywczym. Dokonując samego wyboru urządzenia mrożącego tą metodą powinno się zwracać uwagę na kilka istotnych czynników, bo nie każde urządzenie będzie nadawało się do każdej branży. Przede wszystkim chodzi tutaj o rozmiar takich zamrażarek i temperaturę schładzania. Na sam koniec powiedzmy sobie jeszcze o tym, że na rynku z powodzeniem możemy odnaleźć używane zamrażarki szokowe i będą one bez wątpienia o sporo tańsze od nowych - jeżeli chcemy ciut zaoszczędzić na zakupie to jest to oczywiście jedno z lepszych rozwiązań.
Więcej: komory szokowego mrożenia.